Odkryj moc natury z syropem z Mniszka Lekarskiego!
Dziś wracamy myślami do maja i chcemy podzielić się z Wami naszym przepisem na pyszny i zdrowy syrop z Mniszka Lekarskiego!
Mniszek lekarski, znany również jako „dmuchawiec” lub „mlecz”, to roślina, która kryje w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Już od wieków ludzie korzystają z niej w medycynie naturalnej, a teraz możemy cieszyć się jej dobroczynnymi efektami w formie pysznego syropu.
Korzyści syropu z mniszka lekarskiego:
Wspiera funkcje wątroby – naturalny sposób na detoksykację organizmu.
Działa korzystnie na trawienie – poprawia pracę układu pokarmowego.
Bogactwo witamin i minerałów – wzmacnia organizm od wewnątrz.
Może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry.
Jak go stosować?
Dodaj 1-2 łyżki syropu do herbaty, wody czy jogurtu. Możesz także używać go jako słodzik do napojów, a nawet dodawać do koktajli!
PRZEPIS
Na syrop przeznacz tylko i wyłącznie kwiaty, bez liści i łodyg.
Zrywaj je w słoneczne, wiosenne dni w godzinach od 10 do 16.
Co jest istotne, kwiaty zbieraj z terenów oddalonych od drogi.
Ilość składników na 1 porcję – czyli ok. 6 małych słoików
300-500 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego
1 litry wody
1 kg cukru
sok z 2 cytryn
2 gałązki świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE
Zbierz kwiaty.
Odstaw je w przewiewnym miejscu na 2-3 h, żeby wszystkie robaki sobie poszły w świat.
Odetnij zielone części kwiatów
Zalej kwiaty wodą.
Dodaj tymianek
Gotuj przez ok. 20 minut.
Po wystudzeniu odstaw na 24 h do lodówki, żeby odwar „nabrał mocy”.
Po 24 h zagotuj całość jeszcze raz.
Po wystudzeniu odciśnij sok przez gazę/ręcznik.
Do klarownego soku dodaj cukier i cytrynę.
Gotuj ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji dość gęstego, ale lejącego miodku.
Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Nie trzeba go pasteryzować – ze względu na dużą zawartość cukru powinien się ładnie trzymać około 12 miesięcy
Dajcie znać, czy również polubicie ten naturalny eliksir!